Skip to main content

Voorafgaand aan het planten van een boom wordt een boompaal met gekleurde kop in de grond geplaatst om de plek voor de boom te markeren en beschermen. Maar soms staat die paal wel erg lang zonder boom. Wat dan? We vroegen het Paul Boeters, assetmanager Groen bij de gemeente.

“Voordat een vervangende boom wordt geplant, verwijderen we de oude wortelresten en brengen we nieuwe, voedingsrijke grond aan. Als het plantgat is verbeterd, plaatsen we tijdelijk één boompaal in het midden van het gat om de nieuwe groeiplaats te beschermen en markeren. Elk plantseizoen krijgen de koppen van deze palen een andere kleur. Zo weten hoveniers welke boom extra water moet krijgen in het eerste groeiseizoen,” vertelt Paul Boeters. “Dit plantseizoen, dat loopt van november 2023 tot april 2024, hebben die palen een witgeverfde kop. Dus als je een paal met zo’n witte kop ziet staan, dan weet je nu dat daar deze winter een boom wordt geplant.”

Paalkleuren
Maar soms komen we palen tegen met een andere kleur. Wat betekenen die? “Den Haag hanteert vier kleuren: blauw, rood, geel en wit. Elke kleur staat voor een ander plantseizoen. Blauw voor 2020-2021, rood voor 2021-2022, geel voor 2022-2023 en wit dus voor het huidige seizoen. Volgend jaar beginnen we weer met blauwgeverfde paalkoppen,” legt Paul Boeters uit. “Zie je dus een boom aan een paal met een roodgeverfde kop, dan is die in het plantseizoen van 2021-2022 geplant.”

Lege boomspiegels
De Bomenstichting Den Haag krijgt regelmatig mailtjes met foto’s van lege boomspiegels met palen in andere kleuren dan die van het huidige plantseizoen. Hoe kan dat? “Daar kunnen meerdere redenen voor zijn,” aldus Paul Boeters. “In de meeste gevallen heeft daar een boom gestaan die in zijn eerste groeiseizoen is doodgegaan. Zo’n 3 tot 5% van de bomen overleeft het eerste groeiseizoen niet. Zeker met die extreem droge en warme zomers van de afgelopen jaren hadden jonge bomen het zwaar. Maar ook in het tweede groeiseizoen hebben met name elzen, eiken en berken het vaak lastig in warme tijden. Hierdoor gaan enkele tientallen jonge bomen alsnog dood. Het kan dan gebeuren dat een hovenier de dode boom alvast weghaalt. Het is wel de bedoeling dat dit wordt doorgegeven aan de groenbeheerder. Die moet op zijn of haar beurt de boomlocatie op de herplantlijst zetten. Maar in de waan van de dag gaat dit helaas niet altijd zoals we dat hadden bedacht. We zijn allemaal mensen en soms glipt er wel eens wat doorheen.”

Zie je een lege boomspiegel met een paal met een blauwe, rode of gele kop?
“We planten per jaar gemiddeld meer dan 2.000 jonge bomen. Er kan dus wel eens wat mis gaan,” zegt Paul Boeters. “Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de hovenier er ter plekke achterkomt dat er een verkeerde boom is meegegeven of dat de te planten boom beschadigd is. Dan duurt het soms wat langer voordat er uiteindelijk een boom wordt geplant. Maar zie je een lege boomspiegel met een paal met een blauwe, rode of gele kop? Meld dit dan aan de gemeente!”
Dit kan met het formulier Melding Openbare Ruimte op de gemeentelijke website. En duurt het allemaal echt te lang? Doe dan mee met onze legeboomspiegelactie.