Skip to main content

Regelmatig ontvangen wij berichten over lege boomspiegels: waar ooit een boom groeide, staat al jaren een afgezaagde stronk in een rondje aarde. Soms herinnert alleen een overwoekerd stuk stoep aan waar ooit een boom heeft gestaan. Dat is niet de bedoeling! Voor elke boom die wordt gekapt, moet de gemeente er één terug planten. Daarom roepen we alle inwoners van Den Haag op om lege boomspiegels te melden. Miep Kesseler uit de Schilderswijk doet dat al.

Miep reisde de hele wereld rond, totdat ze neerstreek in Den Haag. Ze woont nu alweer zo’n acht jaar in de Schilderswijk. “Dat doe ik met veel plezier. Maar met het groenbeheer van de gemeente ben ik minder blij. Veel bomen in de wijk zijn in slechte conditie, worden verwaarloosd of zijn dood,” vertelt ze. “En veel lege boomspiegels veranderen langzaam maar zeker in parkeerplekken. Van de boom is niets meer te zien, terwijl die in de Haagse Bomen-app nog gewoon als boom staat geregistreerd. Zo verdwijnen er steeds meer bomen uit het straatbeeld. En dat stoort me. Meer bomen zorgen voor meer leven in een stad.”

Miep Kesseler in een van de vele lege boomspiegels in de Schilderswijk

Lastig
Miep twittert regelmatig over de lege boomspiegels die zij aantreft in haar wijk. Ook meldt ze deze vaak per mail aan de verschillende fracties in de gemeenteraad. “Op de Partij van de Dieren, Groen Links en de Haagse Stadspartij na geven de meeste fracties zelden of nooit een reactie. Ze vinden me vast lastig!” lacht Miep.
Een lege boomspiegel kun je ook melden met het formulier Melding Openbare Ruimte (MOR) op de gemeentelijke website. “Dat is niet altijd goed te doen,” vindt ze. “Je moet er een huisnummer bij invullen, terwijl dat soms gewoon niet kan. Dan is niet goed aan te geven voor welk nummer de boomspiegel ligt. Het zou veel gemakkelijker zijn het nummer van de boom door te geven. Elke boom heeft namelijk een nummer. Maar dat kun je dan weer niet invullen op dat formulier.”

Lange adem
Leveren haar meldingen wel eens iets op? “Jazeker!” aldus Miep. “Als je maar vaak genoeg twittert, komt de gemeente wel op je lijn. Vorige week nog kreeg ik een uitgebreide mail van de groenbeheerder, waarin hij inging op al mijn meldingen. Daar was ik blij mee. Maar je moet een lange adem hebben. En de toezeggingen stemmen me hoopvol, maar voorlopig heb ik nog geen boom gezien in de lege boomspiegels die ik heb gemeld. Ik twitter dus nog vrolijk door!”

Doe ook mee!
Wil jij ook weer bomen in die lege boomspiegels? Doe met ons mee! Maak er een foto van, tag de Bomenstichting Den Haag en de gemeente Den Haag, hashtag #legeboomspiegel met het adres, en post je bericht op je social media. Wij delen je post. Samen maken we Den Haag weer groen!