Skip to main content

Herman’s praatje 

 In deze rubriek laten we Herman Poelsma aan het woord over bomen in de stad.  

Herman werkte jarenlang bij de Groenafdeling van de gemeente en was daarna docent op de Land- en tuinbouwschool. Hij adviseert namens de BDH particulieren bij problemen met bomen in hun tuin.  

Kleurrijke bomen 

Het voorjaar is daar en al het groen begint weer te ontluiken. De wilgen zijn uitgebloeid en de iepen zitten vol bloesem welke lijkt op jonge blaadjes. Kijken we verder dan zien we ook veel bloesembomen in de stad. Vroeger was sterkte en groen de belangrijkst drijfveer in het bomenarsenaal, maar al een aantal jaren komen er meer bomen met een sierwaarde. 

Kijk ik in mijn buurt ( de Bomenbuurt) is de Prunus subhurtella bijna uitgebloeid, maar de magnolia’s staan vol in bloei. In de Wilgstraat komen de peren en in de Eikstraat komen de oude Prunussen serrulata langzaam tot ontwikkeling. Deze prunussen zullen worden geënt en oude zieke bomen worden gelukkig vervangen voor nieuwe. Elk voorjaar is de hele straat roze gekleurd en een lust voor het oog. 

De peren in de Wilgstraat geven hele kleine vruchtjes waar geen rommel van op de auto’s kan terechtkomen. Voordeel is ook dat sinds de komst van deze bomen mijn oude perenboom in mijn achtertuin weer vruchten geeft. 

Loop in deze tijd eens door de stad en geniet van hoe alles tot leven komt en hoeveel bomen er al staan die ons met een bloemenpracht verblijden, let ook op de treurwilgen die nu heel mooi uitlopen met een lichte kleur groen 

Geniet ervan en tot de volgende nieuwsbrief, 

Herman 


herman-peer

Peer

herman-magnolia
Magnolia 

 herman-prunus-ser
Prunus serrulata

herman-prunus-sub
Prunus subhurtella

(foto’s: Herman Poelsma, BDH)