Onlangs werd bekend dat er als gevolg van een uitspraak van de Raad van State geen horeca op de Koekamp komt. Daardoor zal de rust aldaar niet nog meer worden verstoord dan de komende herstructurering toch al veroorzaakt, met voorzienbare schadelijke gevolgen voor het groen aldaar. Echter, de overige onderdelen van het plan waartegen BDH en collega- stichting SOS beroep instelden gaan wel door. Er zullen hierdoor diverse mooie bomen op de Koekamp gaan sneuvelen. Deze rechtszaak was dus zeker geen onverdeeld succes.

Er zijn gelukkig in eerdere gevallen wel degelijk vele bomen van de ondergang gered door Haagse bomenacties. BDH speelde daarbij, meestal ter ondersteuning van omwonende Hagenaars, een (kleine of grote) rol. Vaak trok BDH samen op met andere organisaties. Wij vermelden hieronder enkele voorbeelden van geslaagde acties:

• De bekende rij prachtige monumentale kastanjes langs Koninginnegracht is blijven staan bij de verbreding van het tramspoor naar Scheveningen. Aanvankelijk was het plan van de gemeente dat deze zouden moeten wijken, maar uiteindelijk werd het spoor wat naar de huizenrij verschoven.
  • De bomen langs de Laan van Meerdervoort tussen Azaleastraat en De Savornin Lohmanplein bleven bij de herstructurering van die laan gelukkig ook staan. Een oplossing voor het parkeerplaatstekort in de omgeving werd elders gevonden in een door de wethouder ingestelde denktank, waarin de omwonenden een grote rol speelden, nadat de gemeente bij de rechter onderuit was gegaan.
  • De krimlinden op het Paleisplein, die werden bedreigd door een onvoldoende doordacht opleukingsplan voor dat plein, bleven staan. Een breed gedragen actie van omwonenden, individuele vasthoudende bomenliefhebbers en groene organisaties had resultaat.
  • Een nog breder in de stad gedragen actie behoedde de Scheveningse Bosjes voor omvorming tot een ‘Internationaal park’. Dat plan voorzag in ontsluiting van de Bosjes, door het aanleggen van ruime entreegebieden en brede verlichte betonpaden en het scheppen van ruimte voor ‘foodtrucks’. Een en ander zou de rustige natuurlijke sfeer enorm verstoren en het groen, inclusief bomen, aantasten. BDH nam deel aan breed georganiseerd verzet, dat culmineerde in een grote demonstratieve optocht van vele Hagenaars. Wethouder Revis blies het plan subiet af.
  • Bij de recente herprofilering van de ringweg op het traject Sportlaan konden enkele bedreigde fraaie iepen worden gered. Zij werden via een spectaculaire verplanting verplaatst naar de andere zijde van die laan. BDH had hiertoe een voorstel gedaan.

• Aletta de Ruiter schreef:

Beste mensen van de Bomenstichting.
    Fijn dat jullie zo fier zijn op het behoud van de bomen in bovenstaande items. Maar het zou fair zijn als jullie bij het vermelden van de winst van deze acties niet alleen op de eigen borst gaan roffelen.
    – Het behoud van de monumentale kastanjes langs de Koninginnegracht zijn te danken aan de acties van de AVN en in het bijzonder aan de inzet van Joost Gieskens.
    – Het behoud van de bomen Laan van Meerdervoort zijn te danken aan Joris Wijsmuller die met de Haagse Stadspartij grote inzet heeft gepleegd voor het behoud hiervan en dankzij deze actie veel stemmen haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen en tot wethouder van DSO werd verkozen. Als wethouder had hij macht genoeg om de kap te annuleren.
    – De Krimlinden van het Paleisplein zijn behouden dankzij een procedurele actie van de AVN en een separate straatactie van omwonenden (de naam van de dame die hier wekelijks demonstreerde schiet me even niet te binnen, maar ze werd graag lid van de AVN).
    – De acties voor behoud Scheveningse Bosjes zijn door half Den Haag gevoerd. De doorslaggevende demonstratie met 3000 deelnemers werd georganiseerd door Marius Kolff, die hier speciaal een actiegroep voor had opgericht.
    – En het behoud van de bijzondere iepen langs de Sportlaan waren een idee van de Dienst Stadsbeheer zelf. Hier hoefde geen enkele actie vanuit de bevolking ondernomen te worden.

• Clara Visser schreef:

Beste Aletta, alles wat er staat klopt. De bomenstichting Den Haag liegt niet. Bedenk ook dat jij niet alles weet.