Skip to main content

Hoe meer bomen hoe beter. Hoewel Den Haag een boomrijke stad is, kunnen er nog meer bomen bij. Iedereen die dat kan, zou een boom moeten planten om een steentje bij te dragen in de strijd tegen klimaatverandering. Helaas staan vaak te fors uitgegroeide bomen in te krappe tuinen, met schade en overlast tot gevolg. In bijna elke tuin – hoe klein ook – is echter ruimte voor een boom.

Er zijn vele soorten die van nature niet hoog worden of door te snoeien goed laag zijn te houden. Hieronder volgt een beknopte lijst van een aantal boom- en heestersoorten die het goed doen in een kleine tuin. Hopelijk raakt u geïnspireerd en plant u binnenkort een boom in uw tuin! Dat is niet alleen goed voor het klimaat, u doet er vogels, insecten maar ook uzelf een groot plezier mee. Een boom in de tuin biedt veel voordelen: onder het bladerdak van een boom is het op een hete zomerdag vele male aangenamer dan onder een parasol. Bij felle regenbuien houdt een boom veel water vast, met aanzienlijk minder wateroverlast tot gevolg. En het bladafval dat door velen als vervelend wordt ervaren is juist goed voor de tuin, het verrijkt de bodem. In de lente kunt u genieten van prachtige bloesem, in de herfst van schitterend verkleurde bladeren of heerlijk fruit. En… mensen die in een groene omgeving wonen zijn bewezen gezonder, gelukkiger én slimmer.

Enige wenken

Er is een aantal zaken waar u bij het planten van een boom rekening mee moet houden. Waar en wanneer u uw boom kunt planten bijvoorbeeld en in welk seizoen u het beste kunt snoeien.

Haagse APV
In Den Haag mag een boom op minimaal 50 cm van de erfgrens staan, gemeten vanuit de kern van de stamvoet. Verder is het van belang er voor te zorgen dat takken niet over de erfafscheiding groeien, u bent verplicht die te verwijderen als de buren daarom vragen.

De aanschaf
In principe kunt u bij elk tuincentrum terecht voor een boom. Let wel op of de boom een vitale indruk maakt en geen beschadigingen aan de stam heeft.

Het planten
Een boom planten kan het beste in de winter, van november tot maart. Liefst in november of december. De boom is dan nog in rust en kan zich in de lente als de sapstromen op gang komen goed vestigen op zijn nieuwe standplaats. Zorg dat de kluit van de boom diep genoeg in de grond komt te staan, de wortelhals (Het punt waar de wortels uit de stam komen) mag maximaal 2 cm boven het maaiveld staan. Het plantgat moet ruim genoeg zijn om de wortels de ruimte te geven. Het raadzaam om compost door de grond te mengen, zo heeft de boom direct belangrijke voedingsstoffen en wordt het bodemleven geactiveerd. Vooral in het eerste jaar moet er regelmatig flink water worden gegeven.
Denk ook aan de bezonning: de meeste bomen hebben minstens vijf à zes uur zon per dag nodig. Alleen de hulst en de taxus kunnen op een minder zonnige plek staan.

Snoeien
Fruitbomen snoeit u het best in de winter. In de zomer na 21 juni kan ook als de groei iets moet worden getemperd. De Robinia moet in de lente gesnoeid worden om vorstschade te voorkomen. Een esdoorn snoeit u het best voor 1 januari, daarna kan de boom gaan ‘bloeden’ door de sapstroom die op gang komt. Bij appelbomen stimuleert snoei de vruchtzetting.

Specifieke informatie over het snoeien van bomen is gemakkelijk op internet te vinden. In sommige gevallen is het raadzaam de snoei over te laten aan een hovenier.

Voor nog meer inspiratie verwijzen we u naar het bijzonder informatieve boek De juiste boom voor elke tuin, Martin Hermy (Sterck & De Vreese, 2020). Het bevat veel informatie over bomen in het algemeen en een uitgebreide lijst van geschikte bomen voor een kleine tuin.

 

Selectie bomen voor kleinere tuinen

Hieronder een beknopte lijst van bomen die geschikt zijn voor kleine tuinen. Er zijn uiteraard nog vele ander mogelijkheden, deze lijst dient ter oriëntatie. De genoemde hoogtes zijn gemiddeld en zijn afhankelijk van de gekozen cultivar. De standplaats, de verzorging en eventuele snoei beïnvloeden de uiteindelijke hoogte.

Bloeiende bomen/heesters

 

 

 

 

soort

bloei

bloemkleur

 max. hoogte

 herfstkleur

Appel:
sierappel Malus ‘Evereste’, Malus ‘Red Sentinel’

mei

roze/wit

5-6 m

 

Eetbare appel:
Malus domestica

april/mei

roze/wit

5-6 m

 

Wilde appel:
Malus sylvestris

mei

wit

7-9 m

 

Peer:
Pyrus communis ‘Conference’

april

wit

6-10 m

 

Sierkers:
Prunus serrulata ‘Kanzan’

april, begin mei

roze

8-10 m

geel, oranje

Zoete kers:
Prunus avium ‘Hedelfinger Riesenkirsche’

april/mei

wit

6-8 m

rood, oranje

Magnolia
Magnolia stellata

maart/april

wit

3-5 m

 

Gewone magnolia:
Magnolia X Soulangeana

april/mei

roze/wit

4-6 m

 

Judasboom:
Cercis siliquastrum

mei

paarsroze

6-10 m

 

Parelstruik:
Exochorda X macrantha

april/mei

wit

2/2,5 m

 

Sering:
Syringa vulgaris

mei

wit, lila, paars

3-7 m

 

Glansmispel:
Photinia X fraseri ‘Red Robin’

mei/juni

wit

3-5 m

jong blad roodachtig, wintergroen

Krentenboompje:
Amelanchier lamarckii

april

wit

6-9 m

geel, rood

Gele kornoelje:
Cornus mas

februari/maart

geel

5-6 m

geel, oranje

Bomen met fraaie bladkleuren (in de herfst)

 

 

 

 

soort

bloei

bloemkleur

max. hoogte

herfstkleur

Amberboom:
Liquidambar styraciflua ‘Parasol’

april

geelgroen

6-8 m (niet snelgroeiend)

geel, oranje, rood, purper

Goudiep:
Ulmus X hollandica ‘Wredei’

 

 

7-12 m

goudgeel,groengeel

Japanse esdoorn:
Acer palmatum ‘Garnet’

mei

rood

3-4 m

rood

Ginkgo
Ginkgo biloba GLOBUS (bolvorm)

april

groen

2-4 m

geel

Overige bomen

 

 

 

 

soort

bloei

bloemkleur

max. hoogte

 

Trompetboom:
Catalpa bignonioides ‘Nana’ (bolvorm)

 

 

4-6 m

 

Bolacacia:
Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’

 

 

5-6 m

 

Kleinbladige linde:
Tilia cordata ‘Monto’ (bolvorm)

juni

geurende roomwitte bloemen

4-6 m

 

Leilinde:
Tilia europaea ‘Pallida’ of  Tilia platyphyllos

 

 

 

 

Hazelaar:
Corylus avellana

februari/maart

katjes bruingeel

5-7 m

 

Hulst:
Ilex aquifolium

mei/juni

wit

5-10 m (goed te snoeien)

 

Taxus:
Taxus baccata

 

 

10-15 m (langzaam groeiend, goed te snoeien)