Skip to main content

De Warmteleiding (voorheen Leiding door het Midden) draagt niet bij aan de duurzaamheid. De Bomenstichting Den Haag heeft een zienswijze geschreven over het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) en de MER over de Warmteleiding. De Leiding moet heet water (120 C) vervoeren van de Rotterdamse havens via Vlaardingen, Delft, Rijswijk naar Den Haag met als doel huizen te verwarmen.

De impact op bomen en groen is groot en langdurig. Het leggen van de Leiding gaat ten koste van minimaal 875 bomen over het gehele traject. In Den Haag gaat het om minimaal 133 bomen. Maar dat is niet alles. De Stedelijke Groene Hoofdstructuur (lans de Middachtenweg en Moerweg) en de Hoofdboomstructuren (Middachtenweg, Moerweg, De la Reyweg) worden blijvend aangetast. Er zijn natuurlijk effecten te verwachten van de warmteafgifte vanuit de pijp naar de omgeving. Maar die effecten op fysisch-chemische processen en flora en fauna zijn niet onderzocht. De Leiding heeft een levensduur van 50 jaar. Voor bomen duurt het effect veel langer: 190 jaar. Dat is dus bijzonder langdurig voor een Leiding, die door deskundigen zwaar is bekritiseerd en als achterhaald is beschouwd (werkbespreking gemeenteraad Den Haag 3-09-2020).

Wereldwijd zijn er zorgen over de grootschalige houtkap. Demissionair minister Schouten wil met haar Bossenstrategie in 10 jaar tijd 37.000 ha extra bos en bomen planten. De EU wil 2 miljard extra bomen planten. De provincie Zuid-Holland erkent het belang van bossen en bomen.  Het areaal bos in de provincie Zuid-Holland is echter bijzonder klein: slechts 3%. De provincie heeft helaas geen budget voor uitbreiding van het areaal bos en bomen.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.